10 maj 2012

Familjen Självförsörjande

Gårdagens meny:

* Lunch - nässelsoppa på självplockade nässlor



*Middag: Pannstekt strömming som maken fiskat på Drumsö






4 kommentarer:

  1. Har funderat på när det är dags att skörda nässlorna. Tycker de är så små ännu. En annan fundering jag har gäller hur förorenade de är då de vuxit i diken invid livligt trafikerade vägar...Appropå, hittade idag eko-spenat i frysdisken på Lidl nu igen. Lensade den frysdisken, så gå inte till Lidl i Vantaanportti om du är ute efter det.

    SvaraRadera
  2. VIsste inte att Lidl har ekospenat. Har de månne mycket andra eko-varor? Vi plockade våra nässlor på landet, de var ca 10 cm långa redan. HIttade i går en massa av vad jag tror att är kirskål och plockade litet, men har inte vågat äta det för jag vill ju inte förgifta befintliga och kommande barn.

    SvaraRadera
  3. Säg mig hur man lagar kirskål? Vi plockade med mor på Åland men tog inte med det hem då vi inte hann lära oss den konsten på den korta tiden vi var på besök. Lidl har både ett och annat i eko-väg... men jag är skeptisk, köpte en eko-mjölk, bäst före var den 31.05 märkte jag då jag satte in den i kylskåpet. Sen märkte jag varför: mjölken var från eko-kossa men den var också pastoriserad och homogeniserad... so much for luomu! får en att undra hur det står till med övriga varor. Vad är eko-spenat enligt Lidl?...

    SvaraRadera
  4. Har förstått att man kan använda kirskål som persilja, dvs krydda mat (så sägs åtminstone i Villiyrttikirja. Sen kan man också torka den och smula ner i deg, omelett, smoothie osv. Jag har torkat de vi plockade och väntar ännu på någon experts verifiering innan vi börjar använda av den. Har du Marthornas broschyr om vilda växter? Den är mycket användbar så plocka med dig en nästa gång.

    SvaraRadera