4 apr. 2013

Värphönans andra liv

Det är ganska synd om den vanliga värphönan, vars enda uppgift i livet är att lägga möjligast många ägg i usla förhållanden. En ekologisk värphöna har det bättre då hönorna ges möjlighet till artspecifikt beteende och får bland annat gå ute om somrarna. Ekologiskt eller inte, så räcker värphönans liv inte längre än ett år. Därefter har de tjänat färdigt och nackas, blir djurfoder eller bara görs av med. Pajuniemi har för ett tag sedan börjat sälja gamla ekologiska värphöns som frysvara. Hönan har alltså fått ett andra liv och kan efter att ha tjänat som värphöna även göra nytta som människoföda.

Första gången vi köpte en sådan fryshöna blev det hela en stor katastrof. Hönan grillades och var seg som bara den. Nu när jag blivit ivrig på buljong har jag återfunnit den frysta ekohönan och insett att man kan koka väldigt god hönssoppa på den. Så idag har hönsstackaren sjudit på spisen hela dagen och hönssoppan serverades till middag.


Gör såhär:

Skär av lår och vingar och lägg dem och resten av hönan i en kastrull. Häll på vatten så att köttet täcks nätt och jämt. Lägg i lite svartpeppar, några kvistar timjan och ett par lagerblad. Sjud på låg värme i fyra timmar eller längre. Ös bort eventuellt skum i början av kokningen. När buljongen är klar är det bara att sila den.

Skär paprika, purjo och potatis (eller vilka som helst andra grönsaker) i bitar. Rensa bort köttet från hönsbenen. Lägg kött och grönsaker i buljongen. Krydda med gurkmeja, curry och salt. Koka tills grönsakerna är färdiga. Lägg i ett par deciliter grädde.

4 kommentarer:

  1. Perfekt! Tack! Vi hämtade våra värpägg från bonden igår, de var av varierande storlek och utseende. Härligt med diversitet i äggasken!

    SvaraRadera
  2. Vi får också våra ägg från en bonde i Ekenäs. De är av varierande storlek, har ibland lite fjun på sig. Jag tycker också att det är härligt! Fast vi hamnar nog köpa en hel del också för vi äter ca 30 ägg i veckan...

    SvaraRadera
  3. Jo hos oss går det åt mycket ägg... G börjar dagen med två stekta... Ska fråga bonden nästa gång om man kan köpa gamla värphöns av dem.

    SvaraRadera
  4. Kollade upp det där med värphönsen, och jo, om köttet ser ok ut när de slaktar så äts de upp. Kanske man borde lägga in en beställning?

    SvaraRadera