18 juli 2012

Eksemens återkomst

Från ett års ålder har Zachris, som snart blir tre, haft torra eksem lite från och till. Mest har det varit på vintern och det har sett ut som s.k. atopiska eksem. I september i fjol lämnade vi därför bort alla mjölkprodukter och ganska fort blev huden bra igen, trots att det blev vinter. I februari började vi sakta mak med syrade mjölkprodukter (t.ex. turkisk joghurt, creme fraiche, smetana) och vi märkte att lite eko-grädde i soppan också var okej. Nu har han druckit ett glas mjölk nu och då och det har gått fint. Men ibland har eksemen kommit tillbaka - som nu. Det verkar som om han skulle tåla mjölkprotein till en viss grad men blir det för mycket så säger kroppen ifrån. Och det tokiga är att de senaste gånger det har hänt så har han ätit glass flera dagar i rad. Argh, vad det är frustrerande att tro att överkänsligheten har gått om och så är den tillbaka igen!

Nu har jag igen börjat fundera om det delvis kan bero på vete (det har blivit ganska mycket av det under de senaste veckorna, tyvärr) eller om det finns extra mycket mjölkprotein i industriell glass eller kanske något annat ämne i glassen som han inte tål? I varje fall verkar det som om vi får vara utan mjölkprodukter helt och hållet en tid igen för att huden ska kunna repa sig. Hellre det än smörja in barnet med kortison- och parabenkrämer som läkaren tycker att vi ska göra.

3 kommentarer:

  1. Jaaa du, där delar vi igen exakt åsikter. Men jag kan berätta att kasein och gluten är mycket lika i strukturen så det kan bero lite på båda. Vi har också skolkat med både mjölkfritt och vetefritt i sommar och det med något nedslående resultat. Nu MÅSTE vi vara mjölkfria i 2 veckor för sen ska vi på test...
    Jag har nu tips på hur man gör egen mjölkfriglass som lurar vilken idiot som helst. Dvs köp en glassmaskin och gör kokosmjölkglass.

    SvaraRadera
  2. Har nog länge funderat på glassmaskin men pga utrymmesbrist har vi inte köpt. Vi lagade också hemgjord mjölkfri glass: körde färska jordgubbar och lite vatten i mixern och frös ner i glassformar - succé!
    Ja, och exemen kan nog vara pga både vete och mjölk. Funderar på att börja med matdagbok för Zachris, fast jag tycker nog att det är ganska tydligt att exemen kommer då det blir mycket mjölk o vete flera dagar i rad.

    SvaraRadera
  3. Vår glassmaskin är liten och bekväm (men ger ändå en hel liter glass!). Tar bara utrymme i frysen.
    Pratade med en annan allergi-mamma på pikkujätti idag, hennes son hade typ 10 allergier och hon sa att hon prövat med mjölken nu i sommar. Det gick bra en vecka, sen kom symptomen - med besked. Så jo, det tar några dagar. Vet inte om det ackumulerar eller om det helt enkelt tar den tid för kroppen att reagera.
    Vi provocerar mjölk nu - jag anar snuva i mossan.

    SvaraRadera