22 aug. 2012

hälsa vs. ekologi

Trots bloggtorkan under sommaren har jag hunnit fundera en hel del på kost och hälsa. Jag har bara inte liksom kommit mig för att sätta ner mig vid datorn ute på stugan under ljusa, vackra sommarkvällar. Däremot har jag hunnit plöja igenom ett par intressanta böcker på finska. Först läste jag Kaisa Jaakkolas "Hormoonidieetti" och därefter Heljä Suuronen-Geibs "Kivikautinen ruokavalio" och jag måste säga att dethär med paleodiet fascinerar mig allt mer. Den största insikt jag fått i sommar är att det nog är svårt för oss att få i oss tillräckligt med protein då vi tidigare ätit rätt så mycket vegetariskt. Barnens dagis bjuder dessutom endast på vegetarisk mat, så jag tycker att det är viktigt att få i dem protein här hemma. Dilemmat är ju bara att få tag i ekologiskt hållbart producerat kött och fisk. Och då det kommer till fisken så får man ju dessutom oroa sig för hormoner, tungmetaller och andra kemikalier. Vi har ett rätt så bra utbud på ekologiskt kött i närbutiken (det har bl.a. blivit mycket grillad kassler i sommar!), vi har haft malet ekokött och ren i frysen och egen fisk har vi fångat nu och då. Men så har vi nog handlat oetiskt också och köpt ganska mycket lax, burktonfisk och sardiner (det finns ju MSC-märkta i ytterst få butiker). Så för mig personligen känns det som ett val mellan hälsa och ekologi. Det är inte ett lätt val men ibland känns det att jag måste ge avkall på principerna med tanke på vad som är bäst för kroppen och barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar